Jdi na obsah Jdi na menu
 

hrad Svojanov

8. 7. 2013

 

Hrad byl původně založen, aby chránil důležitou obchodní stezku Trstenickou českého krále Přemysla Otakara II. Najdete ho stát v údolí říčky Křetínky, na pomezí Moravy a Čech. V korytu řeky se nacházejí české granáty, jejichž menší exempláře si jednoduše nasbíráte na přístupové cestě k hradu Svojanov. Ze Svojanova je to šestnáct kilometrů do Poličky a 18 km do Svitav.

 

196329-gallery1-rl0o3.jpg

 

Jeho historie spadá až do 13. století a podhradí se časem proměnilo na vesnici. Pojmenování bylo převzato z vedlejší vsi Starý Svojanov, která získala pojmenování po ptáčníkovi Svojanovi. Hrad Svojanov má prohlídky na dvou okruzích pro veřejnost. Mimo jiné si přiblížíte život zdejších majitelů, hradní komnaty, raně gotické sklepení a hradní kuchyni. Nechybí ani expozice grafitu – tuhy, která se vyráběla v hradní manufaktuře. V podzemí se skrývá mučírna a zajímavý je i Dům zbrojnošů.

 

Areál hradu je zpřístupněn i během zimního období a můžete se sem vypravit na romantické procházky. V obci Svojanov se nachází kostel svatého Petra a Pavla a kostel svatého Mikuláše s kněžištěm ze 13. století, kde se můžete podívat na bohatou freskovou výzdobu z doby Karla IV.

 

svojanov.jpg